CIMBORÁK 3 - Erdélyi Magyar Bábostalálkozó 2011. október 2-9, Sepsiszentgyörgy




Előzmények:
Az erdélyi magyar bábosvilágnak egyetlen fórumát, ahol a romániai magyar bábosok találkozhattak, és egymás szakmai fejlődéséről képet alkothattak, 1999 és 2005 között Kolozsváron szervezték, a Romániai Magyar bábostalálkozó néven. Ez a rendezvény immár évek óta megszűnt létezni.
Ezt a kezdeményezést vállalta fel és élesztette újjá 2009-ben, a Tamási Áron Színház Bábtagozata. A találkozó létfontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 2010-ben is megszervezték a CIMBORÁK – Erdélyi Magyar Bábostalálkozót.
Cél:
A rendezvénysorozat célja lehetőséget nyújtani az erdélyi magyar bábosoknak egymás munkájának megismerésére, megmérettetésére, szakmai tapasztalataik kicserélésére és természetesen szakmai fejlődésük elősegítésére. Másodlagos cél, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatóinak és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Szakának színművész szakos hallgatóinak bemutatkozási és tapasztalatszerzési lehetőségeket nyújtani.
Tartalom:
2011. október 2. és 9. között, a  a kezdeményező Cimborák Bábszínház, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvánnyal és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közösen szervezi meg a CIMBORÁK 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozót.
Az előadásokra, a házigazda Bábszínház stúdiótermében valamint kézdiszéki, erdővidéki művelődési házakban kerül sor.
A Találkozó öt napja alatt hat város – Kolozsvár, Marosvásárhely, Temesvár, Szatmár, Nagyvárad, és a házigazda Sepsiszentgyörgy – tizenkét társulata mutatja be a 2010/2011-es évad legsikerültebb előadásait.
·         Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház (Marosvásárhely)
·         Tamacisza Társulat (Marosvásárhely)
·         Puck Bábszínház (Kolozsvár)
·         Keljfeljancsi Komédiás Kompánia (Kolozsvár)
·         Váróterem Projekt (Kolozsvár)
·         1001 Mese Bábszínház (Kolozsvár)
·         Sétáló Bábszínház (Kolozsvár)
·         Magyar Színház Lilliput Társulata (Nagyvárad)
·         Matyi Műhely Bábszínház (Nagyvárad)
·         Brighella Bábszínház (Szatmár)
·         Csiky Gergely Színház bábtagozata (Temesvár)
·         Cimborák Bábszínház (Sepsiszentgyörgy)
Egyéni előadásokkal mutatkoznak be Lukács Emőke és Dénes Emőke, akik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri szakát végezték.
Ez mellett az bábos szakma utánpótlására is figyelnek a rendezvény szervezői, ugyanis meghívást kaptak  a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói, valamint a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Szakának színművész szakos hallgatói is, akik bábos vizsgaelőadásaikkal mutatkoznak be a szakma előtt.
A rendezvény keretében lesznek szakmai beszélgetések és workshopok is, ahol az nap folyamán játszott előadásokat értékelik, helyet és teret biztosítva olyan vitáknak és tapasztalatcseréknek, amelyre egyébként nincs lehetőség és elengedhetetlen velejárója a fejlődésnek, a szakmai továbblépésnek. A beszélgetések és workshopok moderátorai két magyarországi és három romániai színházi kritikus illetve bábos szakember.
Célcsoport:
A projekt célközönsége széles réteget fed le, egyrészt az erdélyi magyar bábos szakma képviselőit, az eljövendő bábos szakembereket, a Találkozón résztvevő egyetemi hallgatókat. Mégis legfontosabb célközönsége Sepsiszentgyörgy és környékének gyerekközönsége és azok családja. Az eddigi tapasztalatok alapján nemcsak Sepsiszentgyörgyről volt nagy érdeklődés az előadások iránt, ahonnan szervezett közönséget hoztunk, hanem nézők jöttek a környékbeli falvakból, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, illetve Brassóból is.
A Bábostalálkozó első két kiadásán mintegy 2400 gyerek tekintette meg az előadásokat. A szakmai találkozáson kívül fontosnak tartjuk, hogy olyan előadásokat mutassunk be Sepsiszentgyörgyön a Bábostalálkozó öt napja alatt, mely gyerekközönségünk minden rétegének – úgy a kisiskolásoknak, mint az óvodás korosztálynak is – minőségi szórakozási lehetőséget tudjunk nyújtani. A Találkozó lehetőséget nyújt a város gyereközönségének, hogy különböző stílusú bábelőadásokkal, bábtechnikákkal ismerkedhessenek meg, a bábosok számára művészetünk népszerűsítésére, szélesebb körben való megismertetésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése