Petőfi Sándor, Kovács Ildikó, Simó Enikő és Demeter Ferenc: János vitéz – Kejfeljancsi Komédiás Kompánia (Kolozsvár)

“A tiszta érzésért, szép szerelméért harcoló János Vitézről szóljon az előadás, aki az árva Iluskát választja, nem a királyleányt és a fele királyságot, nem a pénzt nem a hatalmat. Friss, élő hang legyen egy benzingőzben, emberi gyengeségekben evickélő, fuldokló világban. A népmesék ősi történetéhez, bölcsességéhez kapcsolódó forrás, Petőfi Sándor ízes nyelvezetébe öltöztetve.”


   Ilyen és még ilyenebb útmutatásokat hagyott hátra (előre?) Kovács Ildikó a halála előtt nem sokkal papírra vetett János Vitéz c. bábjáték forgatókönyvében. Ezen alapul ez a játék, meg az azelőtti hosszú beszélgetéseken, a mindenkori legfontosabb instrukció az volt, hogy „Tessék játszani!”.
Az egyszerű népi bölcsességek világához kitűnően igazodik és kiegészíti azt Simó Enikő vidám-vásári hangulatot árasztó bábserege.


A pásztorfaragások világától a mézeskalács huszárokon által a rongy-törökbabákig, minden van. A groteszk lehelete is beleng, s hol, ha nem a francia-udvarban... No meg a gazduram csupafej alakja, s a gonosz mostoha alaktalan alaksága szinte már abszurd, de úgy, hogy mégis Petőfi Sándor.


Ami jó és szép az előadásban az két hölgy, Kovács Ildikó és Simó Enikő érdeme, a sikerületlenségek felelőse az előadó, Demeter Ferenc, azaz én. No meg Kató Árpád, a láthatatlan fősegéd.
Aki nem hiszi, nézzen utána.

Játssza:
            DEMETER Ferenc



Időpont: Október 7. – péntek, délután 5.50 perc
Helyszín: Cimborák Bábszínház stúdióterme
Ajánlott életkor: 4+.

Szervezett csoportok, családok illetve egyéni érdeklődők jelentkezését várjuk a 0755-592926-os telefonszámon (Bodola Kata, közönségszervezőnél). Jegyek elővételben, a Kulturális Szervezőirodában naponta 11-16 óra között, pénteken 11-13 között, vagy a helyszínen válthatók. (Egy jegy ára: 5 RON)

Aki nem hiszi, járjon utána!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése