TIGRISZKIRÁLY PÓRUL JÁR

Sétáló Bábszínház: "Tigrisből nem lesz szalonna" című előadásáról

Ugyanisz az egér meg a nyuszi visszahívja az igazi királyt, az oroszlánt a cirkuszból, ész ő ellátja a szarnok tigrisz baját. De előtte még megtudjuk, hogy az oroszlánnak szülinapja van, hogy mi mindenre lehet használni egy gereblyét (például oroszlánszörényt fészülni vagy kerítésznek, helikopternek), ész még anyaszárkányt is látunk, ha eddig nem láttunk volna. Boszánat, hogy pöszén írok, de próbálom visszaadni a nyuszi beszédét, ami nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is egyaránt megnevettette, hiszen nem egyszer adódtak belőle nyelvi játékok és poénok. A Sétáló Bábszínház által létrehozott történet egyszerű és élvezhető, a szöveg meg gazdag és humoros, legyen szó a pösze nyuszi beszédéből fakadó boszánat, fészű, fasziszak és egyéb rontott szavakról, vagy a mesebeli lények helyett lányok és ehhez hasonló csúszásokról.



A humor mellett a játékosság is fontos alkotóeleme a produkciónak, könnyed, vidám, interaktív előadást láthattunk. Megpróbálta bevonni a gyerekeket, mindegyre kérdéseket intézett a közönséghez. A gyerekek bátran be is kapcsolódtak, a „ki fogja elénekelni az altatódalomat?” kérdésre bekiabálták, hogy „én, én”, de végül az altató mégiscsak elmaradt, a tigriskirály kijelentve, „nem is tudtok énekelni”. Egy gyerek ezt nem hagyta ennyibe, hozzáfűzte, hogy mégpedig „én tudok énekelni”.



Szinte az egész cselekmény paraván mögött (fölött) játszódott, de néha szereplőkké változtak maguk a bábosok, és előbújtak a paraván mögül. Egyik kiemelkedő pillanat az anyasárkány megjelenése volt. Furcsa egy látvány, meglepő, enyhén visszariasztó a hosszú lógó fülbevalójával, kenguruhoz hasonlóan erszényében hordott fiával. Első látásra inkább szörnynek hatott, mint jóságos meselénynek, de első replikája humorosságával felülírta ezt: mi van, nem láttatok még anyasárkányt? Végül ő lesz az, aki segít móresre tanítani a saját magát királynak kikiáltott tigrist.



Az előadás gyakran reflexív, többször is visszatér a művészet kérdésére, a cirkuszra, bábszínházra, de még a bábostalálkozóra is (mi ez, gyűlés, fesztivál?, kérdi a tigris). Ez az első ilyen jellegű nyitás a héten. A találkozó céljaként is megfogalmazta a bábos szakmán, művészeten való közös gondolkozást. Ez az előadás elindította a párbeszédet, az azt követő szakmai beszélgetésen meg folytatódott, de arról bővebben beszámolunk egy másik cikkben.

AVRAM Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése